top of page

Waarom kan een hond de uitkomst bieden?

Van vroeger uit staat de hond bekend als de trouwe viervoeter van de mens, als steun en toeverlaat. Die feilloos aanvoelt hoe het baasje in zijn vel zit en wat die nodig heeft.
Het is niet voor niks dat het juist honden zijn die voor allerlei taken worden opgeleid ten behoeve van de mens. Denk aan reddings-, blindegeleide-, hulp- , medische detectie- en therapiehonden.


Binnen die laatste groep valt mijn hond. 

Mensen en honden kunnen zich aan elkaar hechten. Zowel de mens als de hond zijn groepsdieren en maken beiden het hormoon oxytocine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je een fijn gevoel krijgt bij lichamelijk contact met dierbaren, bijvoorbeeld het aaien van de hond. Oxytocine heeft een sterk bindende werking en beïnvloedt daarnaast ook weer andere stoffen die een kalmerende werking hebben en een prettig gevoel geven. De oxytocine-spiegel kan stijgen bij contact met dierbaren, waaronder dus ook contact met honden.

Een hond spiegelt het gedrag van de mens. Een hond kan beter ruiken dan een mens kan, dat maakt ook dat een hond bepaalde gedragingen kan ruiken aankomen, denk hierbij aan een woede aanval, een paniek aanval en een hypo. 

Voor de meeste mensen is een hond veilig om activiteiten mee te ondernemen, een hond oordeelt niet. 

siluette-barbet.png
bottom of page